DN i söndags

Skriven av – 7 september 2011

Polisen är i färd med att installera kameror på sina bilar som fotograferar registreringsskyltar på fordonen omkring, som kollas upp automatiskt mot deras register.  I DN:s artikel bjuder Björn Lidö, enhetschef på Rikspolisstyrelsen, på det mest klarsynta uttalandet från en övervakningsförespråkare på länge:

Kan det leda till ett utökat övervakningssamhälle?

– Jag kan inte se att det skulle bli det. De register som är aktuella att kontrollera mot nu kommer bara att ge svar på frågor som om bilen är efterlyst, oskattad, har körförbud och om körkort saknas, säger Björn Lidö.  (min kursivering)

Naturligtvis är de syften man har nu med att sätta upp kameror fullt förståeliga och ingenting att oroa sig över.  Det finns ingen kamera som motiveras med att ”vi ska registrera folks minsta rörelse och göra hembesök vid misstanke om olämpliga beteenden”.  Det intressanta är vad de kan komma att användas till i framtiden.

PKU-registret, som alla nyfödda barns blodprov hamnar i, skapades för medicinska forskningssyften, men fungerar nu som en behändig databas för polisen att kolla upp DNA i.  Bilder från trängselskattkameror används i brottsutredningar.  I England används terrorlagstiftning för att spionera på högljudda barn, graffitimålare och tjuvfiskare.

Så vad garanterar att polisbilskamerorna om några år inte används för att kartlägga misstänkta rörelsemönster eller se till att trafikanterna duktigt knäpper sina säkerhetsbälten?  Och när vi vant oss vid det till den grad att man utan protester kan installera nya kameror med detsamma som uttalat syfte, vad är nästa oannonserade ändamål att utnyttja dem till?

Stängd