Kameraövervakning – för ditt eget bästa

Skriven av – 28 juni 2011

Var man än befinner sig i Stockholms tunnelbanenät, behöver man inte vrida sig många grader för att se en av de tusentals övervakningskameror som ska skydda oss från alla hemskheter vi annars kunde råka ut för.  Skadegörelse och ficktjuveri, misshandel och terrorism.

Övervakningen sker ”för din trygghet”, intygar SL informativt via dekaler uppsatta på tunnelbanevagnar och stationsväggar.  Så behjärtansvärt.  Det är för min skull!

Men syna det närmre: har jag något att säga till om i frågan?  Nej.  Det är SL som har bestämt vad trygghet innebär.  Jag ska känna mig trygg när kameror riktas mot mig från fler håll och kanter än jag kan hålla räkningen på, annars är jag en anomali till resenär, motvilligt insläppt genom spärrarna med en misstänksam blick.

Men SL vet ju vad som är bäst för mig.  De är dock lite otydliga med sin information.  För att förtydliga för alla resande har jag nu sett till att åtminstone 250 dekaler säger det de egentligen menar: ”Kameraövervakning med inspelning – för ditt eget bästa”.  (Klicka så blir de stora.)

9 kommentarer till Kameraövervakning – för ditt eget bästa

 1. emil skriver:

  bra jobbat!
  jag hatar förresten att de kallar det för trygghetskameror.
  på pendeltågen där jag bor har de precis bytt namn på oss resande – från resenärer till kunder. hatet.

 2. E skriver:

  BRa jobbat!!!!

 3. Schack skriver:

  Första gången jag såg klistermärkena så trodde jag att det var någon street artist som satt upp dem – så sjukt tycker jag det låter med ”för ditt eget bästa”. Usch!

 4. Morsan skriver:

  Jag har faktiskt överhört några i tunnelbanan som uppenbarligen tagit lapparna på allvar. Jag hoppas att de inte är många.

 5. Anonym skriver:

  För de som inte tänkt på det än sitter det (i de nya vagnarna) två kameror i varje digital informationstavla i vagnarna. (Notera hur texten inte går ända ut till kanterna…)

 6. Morsan skriver:

  Sneaky bastards. Tack för infon. Jag visste faktiskt inte själv var de satt.

 7. eric skriver:

  Hej!
  bra bloggpost! jag gjorde något liknande här om veckan, ovetandes om att jag (som vanligt) var nummer två på idén.

  http://30minuterskonst.blogspot.com/2012/02/overvakningen-del-ett-och-tva.html

 8. [...] På tunnelbanevagnarna i Stockholm står det också på klisterlapparna som talar om att vagnen är kameraövervakad att det sker “För Din trygghet“. [...]

 9. Johng76 skriver:

  Your goal is to breed all the different dragons available to you and enter combat against other player’s dragons. eekfdckeeeee