Morsans filmvetarkurs, del 3: att förstå en film

Skriven av – 24 maj 2011

Det händer ofta att jag ser en film tillsammans med andra, och att vi när den är slut har olika uppfattning om hur bra den var.  Många gånger har jag tyckt att det var en trevlig upplevelse, medan mina medtittare antingen upprört eller trött klagat på att de inte förstod filmen.  Vad ville de säga med den?  Varför var hon så arg och varför gjorde han så i den scenen?  Är det symboliskt?  Några obesvarade frågor som överskuggar allt jag själv fann att uppskatta.

Att förstå en film, att lyckas tolka den, får inte tillmätas en sådan avgörande betydelse att man inte alls kan uppskatta filmen om man misslyckas.  Naturligtvis bör man om man har ett verkligt filmintresse sträva efter att tugga sig djupare in i kycklingklubban än att bara nafsa på paneringen, men att göra jakten efter symboler och budskap till själva syftet med filmtittandet är att spotta ut köttet och stirra sig blind på benknotorna.

Självfallet går man miste om en del av filmens behållning om man inte funderar över den underliggande betydelsen, men man går miste om en ännu större del av upplevelsen om förståelse är allt man anser vara av vikt.  Det är att misstro filmen som konstverk om man inte kan uppskatta den bortom det man själv begriper.

1 kommentar till Morsans filmvetarkurs, del 3: att förstå en film

  1. Cindi skriver:

    Writing posts is pain in the ass.I know where you can get unlimited content for your site, search
    in google:
    Anightund’s rewriter