Morsans filmvetarkurs, del 2: filmer som inte klarar det omvända Bechdel-testet

Skriven av – 2 maj 2011

En terminologisk introduktion för de oinsatta kanske är på sin plats.

Bechdel-testet är uppkallat efter serietecknaren Alison Bechdel, som i en stripp av sin serie Dykes to Watch Out For presenterade tre krav som en av figurerna ställde på alla filmer hon kunde tänka sig att se:

  1. Det måste finnas minst två kvinnor i den…
  2. … som pratar med varandra…
  3. … om något annat än en man.

(Strippen kan läsas här.  Regel ett förekommer ofta med tillägget att de båda ska ha namn.)

Detta diskvalificerar förvånansvärt många filmer.  Exempelvis, ordnade efter vilket krav de inte uppfyller (uppgifter från bechdeltest.com):

  1. Nyckeln till frihet, Aladdin, Stand by Me, Das Boot
  2. (500) Days of Summer, The Big Lebowski, L.A. Confidential, Den nakna pistolen
  3. Blue Valentine, Pineapple Express, Austin Powers, Trainspotting

Man kan också tänka sig ett omvänt test, där kvinnor och män har bytt plats i regelformuleringarna.  Inte för att på något sätt antyda att diskriminering mot män i filmer är ett lika stort problem som mot kvinnor, utan tvärtom för att hitta de filmer som för omväxlings skull är lika ojämställda som de ovan nämnda, men till det andra könets favör.

För man kan ju naturligtvis inte kräva att alla filmer som görs måste vara helt jämställda.  Även om de få kvinnorna i Fight Club aldrig pratar med varandra är det förstås en jättebra film.  Och dokumentären Man on Wire handlar om en enskild manlig lindansare, så att för sakens skull trycka in ett gäng kvinnor som ska prata om något annat skulle knappast göra den bättre.

Men med den mängd filmer som finns om män, kan det vara förfriskande att se några som fokuserar helt på kvinnor.  Här är några.

Hu die (2004)

Den enda man som förekommer i filmen pratar nästan utan undantag bara med sin fru, om sin fru.  I övrigt följer den huvudpersonen (hon till vänster på bilden) som när hon blir bekant med en yngre tjej påminns om ett lesbiskt förhållande från sin ungdom.

À ma sœur ! (2001)

Filmen handlar om två unga systrar; storasystern är snygg och går hem hos killar, lillasystern är tjock och avundsjuk.  Filmens två män – storasysterns semesterflört och hennes pappa – pratar med varandra i en scen, men bara om den förstnämndes förhållande till dottern.  Orelaterat till könsfördelningen kan nämnas att filmen har ett av de mest oväntade och omotiverade slut jag någonsin sett.

Naissance des pieuvres (2007)

Den här filmen nämnde jag även i ett tidigare inlägg.  De två tjejerna på bilden får en närmare relation än de flesta andra.  Den enda karaktär utöver de två som har någon viktig roll i filmen är den enas syster.  Eventuella killar är endast rekvisita.

Vill du se någon av filmerna, men inte får tag på den, så är det bara att mejla mig på bong snirkel-a bongrouge punkt com.

1 kommentar till Morsans filmvetarkurs, del 2: filmer som inte klarar det omvända Bechdel-testet

  1. Trevon skriver:

    A simple and inetlligent point, well made. Thanks!