Boktips

Skriven av – 29 november 2012

Jag vet att ni är jätteledsna nu för att jag inte har postat någonting på så länge, men ibland har jag annat att göra, typ spela Mario och tanka massa filmer.  I väntan på nästa superspännande inlägg kan jag tipsa lite om den här boken jag lånade på bibblan, ni ser författare och titel på bilden här:

Eric Gill var en förhållandevis känd typograf, dvs han höll på och ritade typsnitt och sånt.  Jag tog boken ur hyllan för jag tycker sånt är lite kul, men jag tror man kan uppskatta den hyggligt utan det intresset.  Krävs bara att man har den läggningen att man kan sätta sig med en bok bara för sättet den är skriven på oavsett sakligt innehåll.

Det är skriven på 30-talet, och han håller på och babblar en massa om industrialisering kontra hantverk.  Inte alltid jätterelevant idag, men man märker i alla fall att han vill någonting väldigt mycket och det är ju alltid roligt.  Ibland viker han av i filosofiska resonemang som dessa:

Om tålamod ska följande sägas.  Att ha tålamod är att lida.  Människor lär känna varandra genom vad de åstadkommer, men det är genom sitt lidande de är vad de är.  Och lidande är inte bara att uthärda fysisk eller psykisk smärta, utan också att känna glädje.  En kanin som fastnar i en snara får antas uppleva fysisk smärta, men den upplever ingenting annat.  En korsfäst får antas lida både fysiska & psykiska kval, men han erfar även en intensiv glädje och lycka.  Industriarbetaren är ofta bara som en kanin i en snara, konstnären är ofta som en människa uppspikad på ett kors.  Genom tålamod blir människan herre över sin själ.  Det går inte att uttrycka det mindre högtidligt.

Och några sidor senare blir det jätteroligt!  Han avfyrar en lång jäkla repetitiv drapa om hur man inte ska offra det jämna ordmellanrummet för den raka högermarginalens skull, för då blir det oläsligt.  Hela boken är satt med ojämn högermarginal utom det uppslaget.  Haha, där fick du din jäkel.  Hehe.

Eric Gill var för övrigt väldigt pervers och pedofil.  Kolla om boken finns på bibblan, eller skit i det då, jag vet ju att det är det du kommer göra.  Kommer ett nytt inlägg om några dar som är lite mer mainstream.

2 kommentarer till Boktips

  1. Micke Wall skriver:

    Tjena Edvin! Visste du att han var en känd pedofil, som beskrev i böcker hur han förgrep sig på både barn och djur?

  2. Morsan skriver:

    Hehe, ja! Jag hörde det på Typo på radio. När man läser boken känns det liksom lite logiskt att han skulle ha någon sån konstig störning.