Filter satsar på djärva kvalitetsexperiment

Skriven av – 11 april 2011

Tidningen Filter brukar inte dra sig för att skryta med sina många utmärkelser och alla fina ord de fått för sitt unika koncept, att varannan månad ge ut ett magasin bestående av längre, djuplodande artiklar i ämnen man inte visste man var intresserad av.  Många gånger har det varit en fullt befogad självbelåtenhet: jag drar mig till minnes reportagen om dokusåpans intåg i Armenien och Sveriges roll i ANC:s kamp i Sydafrika.

Nivån är emellertid inte alltid så jämn, och i senaste numret når de närmare botten än någonsin tidigare.  I artikeln ”Spring för livet!” får man läsa om långdistanslöparen Ann, i kamp mot ett hopsatt löparlag bestående av män från ett indiansamhälle i Mexiko.  När händelserna utspelar sig och varför det överhuvudtaget är relevant att läsa om det här nu är dolt i ett fantasieggande dunkel.

Stundtals liknar texten mer den gamla hoprafsade skåpmat som brukar gå under ”Krim-extra” eller ”Ur polisens arkiv” i Hemmets journal och Expressen-bilagor än den kvalitetsjournalistik Filter påstår sig stå för, och vissa formuleringar påminner snarare om baksidestexten på B-filmskassetter från 80-talet än någonting skrivet av en utbildad journalist:

Han visste redan allt om kroppen, så nu var det dags att ta itu med hjärnan.  Särskilt den här frågan: hur får man egentligen människor att vilja springa?  Var sitter knappen som förvandlar oss tillbaka till de naturliga löpare vi en gång var?  Inte bara historiskt sett, utan även i våra egna liv.  Du minns väl?  När du var barn och de fick skrika åt dig att inte springa så fort?  Alla lekar lektes i högsta fart, du sprang som en galning för att hinna fram och ropa ‘dunk för alla’ och du anföll djungelstationer i grannens trädgård.

Joe Vigil är i ensam kamp mot Hong Kong-maffians ‘killer unit’ om att hitta löparens hjärna i ‘The Running Brain’ – absolut årets mest hårdslående actionthriller..!

Okej, den sista meningen hittade jag på själv, men den flyter olämpligt bra ihop med resten av texten.  Man undrar så smått vart det redaktionella omdömet tog vägen.

Och när vi ändå är inne på temat B-film vill jag tipsa om denna fantastiska tråd om kassa baksidestexter på något filmforum jag inte hänger på.  Mycket nöje.

6 kommentarer till Filter satsar på djärva kvalitetsexperiment

 1. bells skriver:

  morsaan. Vad tusan är ditt nya postnummer?

 2. Morsan skriver:

  Skrev jag otydligt? 122 49 ska det vara.

 3. bells skriver:

  Nej, du skrev inte alls otydligt, jag bara är i skolan och tänkte — jag skulle behöva veta det nu.

  utan några som helst planer på någonting, alls.

 4. Morsan skriver:

  Oj då! Ja den känslan dyker ju upp då och då…

 5. bells skriver:

  skivan är förresten fe-no-me-nal. Genialisk.

 6. Morsan skriver:

  :) Kul att höra!